utorok 25. februára 2014

Orechová torta s plnkou z mliečneho karamelu

Už dlhšie si vravím, že by som mala vymyslieť aj nejakú orechovú... A tak, krátko po Vianociach, som si spomenula na moje milované plnené orechy :)


Korpus je variácia klasickej piškóty:
7 vajec - oddeliť
140 g mletých orechov
140 g hladkej múky
140 g cukru krupica/trstinového
lyžica vody, lyžica oleja

Plnka:
1 plechovka salka
1 zlatý klas
0,5 l mlieka
vanilkový cukor, cukor
1 šľahačka

Salko varíme v plechovke asi 2,5-3 hod. kým neskaramelizuje. Necháme ho vychladnúť rovnako, ako puding uvarený zo zlatého klasu, mlieka, cukru a vanilkového cukru. Aby sa na pudingu nevytvorila šupka, maslom na ňom za horúca vytvoríme tenučký povlak.
Hotový korpus prekrojíme na 3 časti. Vyšľaháme sľahačku, prešľaháme aj puding. K pudingu pridáme salko a nakoniec ručne vmiešame šľahačku. Plnkou naplníme korpus a pekne ho ňou aj celý obalíme. Takto dáme stuhnúť do chladničky na niekoľko hodín alebo na noc. Na ozdobu si pripravíme nasekané skaramelizované orechy. Na panvicu dáme trošku cukru, necháme otopiť, pridáme orechy a premiešame. Zasypeme ďalším cukrom a miešame, až kým sa orechy nezačnú k sebe lepiť. odstavíme a rozprestrieme na papier. Vychladnuté ich ešte trochu polámeme/rozlepíme.

3 komentáre: